2019-02-21

Competentiemanagement en soft HR

Competentiemanagement en soft HR

Competentiemanagement en soft HR


Competentiemanagement is tegenwoordig een hot topic dat meer en meer aandacht krijgt. Maar wat houdt competentiemanagement precies in en wat is de link met Human Resources? Onze HR experts geven je graag meer uitleg.

Verbeteren van de prestaties


Volgens de definitie van Van Beirendonck (2004) is competentiemanagement:

“Alle activiteiten die erop gericht zijn de competenties van individuen en groepen optimaal te ontwikkelen in te zetten met al doel het verbeteren van de prestaties van de werknemers en het bereiken van de vooropgestelde doelen (van Beirendonck, 2004).”

Competenties omvatten het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes om een specifieke taak of functie uit te voeren. Hierbij maken we een onderscheid tussen generieke, gedragsgerichte en taakgerichte competenties.

Je mag stellen dat het voor een bedrijf allemaal start bij de generieke competenties. Dit zijn namelijk de (3) competenties die iedere medewerker in het bedrijf moet bezitten en zijn afgestemd op de visie en missie van de organisatie.


PHR opleiding competentiemanagement


Handig HR werkinstrumentEr bestaat een duidelijke link tussen competentiemanagement en alles wat met soft HR te maken heeft. Zo kan je competentiemanagement inzetten op vlak van rekrutering en selectie, onboarding, doorstroom (bv: promotie), functionering en zelfs binnen je employer branding. Het vergt wat tijd en inspanning in het begin, maar eens alles op punt staat vormt dit een handig werkinstrument.

Het voordeel van een uitgeschreven competentieprofiel voor iedere functie is dat de persoon in kwestie zeer duidelijk weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Zo kunnen evaluatiegesprekken objectiever verlopen en ontstaat er hier minder stress voor.

De focus ligt voornamelijk op zelfontwikkeling van het individu binnen zijn/haar functie en de organisatie. Dit is eerder langetermijn denken en wordt als minder direct ervaren dan prestatiemanagementHR advies nodig? Ons team staat klaar.

Wat zijn nu de voordelen?


Er zijn heel wat voordelen voor zowel het bedrijf als de medewerkers. De grootste voordelen? Meer duidelijkheid en een verhoogde efficiëntie.
Bovendien werkt deze HR tactiek conflictvermijdend en in de huidige markt waar een echte ‘War for talent’ heerst, kan je makkelijk selecteren op competenties in plaats van factoren zoals ervaring, diploma, enz.

 

Onze HR competenties


Ons team van PHR superhelden volgde onlangs een boeiende opleiding competentiemanagement. Deze cursus is gelinkt aan onze PHR Academy: een intern opleidingstraject dat ervoor zorgt dat onze experts op de hoogte blijven van
alle aspecten en trends binnen het domein van HR Management.

Wil je zelf graag meer te weten komen over competentiemanagement en hoe je dit integreert binnen je eigen HR-beleid?

Onze HR superhelden staan klaar om je HR advies te geven. Contacteer ons team hier.

Tot binnenkort!

Maak kennis met de superhelden van PHR!


PHR Consulting, opgericht in 2008 door Ilse Pauwels, is een team HR en payroll superhelden met de nodige background in HR Management & Payroll.

Maak kennis met ons team

Contacteer ons


Nood aan een HR of Payroll Superheld in uw organisatie? Contacteer ons dan nu!